Esztétikus fogtömés

Esztétikus fogtömés

A betegség kialakulása

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon fontos a rendszeres fogmosás, hiszen a fogak felszínén megtapadó táplálékmaradványt a szánkban elszaporodó baktériumok elkezdik lebontani. A folyamat során keletkező savak pedig károsítják a fog zománcát, sőt sérülhet a puhább dentin réteg és a fogbél is. Ez a fogszuvasodás folyamata, melyre kezdetben a fogzománc elszíneződése utal. A kezdeti stádiumra csak fogorvosi vizsgálat deríthet fényt. A későbbi stádiumban a betegnek tompán fáj a foga, esetleg fekete lyukat lát rajta. Ha a beteg időben fogorvoshoz fordul, egyszerű töméssel még megmenthető a fog. Ellenkező esetben csak gyökértöméssel.

Kezelés előtti teendők

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg. Ezen kívül a beteg felvilágosítást kap a kezelőorvosától a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítésről, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről. Fontos, hogy a beteg egyen a fogászati kezelése előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet míg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Esztétikus tömés készítése

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben (Lidocain-injekcióval) történik. A fogorvos fúróval kitisztítja a fogakból az elszuvasodott részeket, majd alábéleli a fogakat az utólagos érzékenység elkerülése végett. Ezáltal a tömés és a fog állománya közé egyfajta „szigetelés” kerül, így kiküszöbölve a „hőhídat”. Ezután a fogfelszínekre egy vékony ragasztóréteget rak az orvos, s a tömést rétegenként építi fel. A rétegeket UV lámpával világítja meg, melynek hatására a tömőanyag megkeményedik. A tömések felszínét fúróval alakítjuk ki, mindaddig, amíg megfelelő nem lesz. Végezetül a kész felület polírozása következik.

Tömés utáni szövődmények

Előfordulhat hideg- meleg érzékenység (max. 1-2 hétig), valamint ráharapási érzékenység (fogorvos korrigálja). Egy-két napig az érzéstelenítő injekció beadási helye érzékeny lehet. Kávé, tea, kóla, dohányzás, a különféle ételszínezékek hatására a tömés idővel, a foggal együtt elszíneződik.