Gyökércsúcs eltávolítás

Gyökércsúcs eltávolítás - Fogászat

A betegség

A gyökércsúcs gyulladása az esetek többségében a fogbél gyulladására vezethető vissza. A gyulladt fogbélből a kórokozó tovább haladva megbetegíti a gyökérhártyát és a körülötte levő csontot, ezt követően gyulladás keletkezik a foggyökérben és környékén (góc) is. Előfordulhat, hogy a gyökértömést nem lehet kivitelezni, vagy a gyökércsatorna átjárhatatlan. Ilyen esetekben indokolt a gyökércsúcs eltávolítása.

Műtét előtti teendők:

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg. Ezen kívül a beteg felvilágosítást kap a kezelőorvosától a tervezett beavatkozásról, annak időtartamáról, az érzéstelenítésről, az esetleges szövődményekről. Fontos, hogy a beteg egyen a fogászati kezelése előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet míg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra). Ha nincsen gyökértömés a fogban, akkor először a gyökérkezelést végezzük el, majd 24 óra elteltével lehet csak operálni a fogat.

A műtét

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben (Lidocain-injekcióval) történik. A műtét menete: a fogorvos a fog körül metszést ejt, lefejti az ínyt a fogról, a gyökércsúcs körüli csonton csontfúróval kis nyílást fúr, majd eltávolítja a gyökércsúcs 1/3 részét és a gyulladt szövetet. A gyökércsúcson levő gyökértömés végét cementtel lezárja, végül összevarrja a sebet.

Műtét utáni szövődmények

Előfordulhat, hogy a tályog újra kialakul, ha a gyökércsúcs körüli gyulladás nem múlik el. Ezért fontos 1/2 évente a kontrollvizsgálat, a fogorvos röntgenfelvétel segítségével tudja a gyógyulást, csontosodást nyomon követni. Egyéb esetleges szövődmények: fogíny sérülése, szájzug berepedése, herpesz kialakulása az ajkakon, az arc megduzzadása a beavatkozás helyén.

Műtét utáni teendő

A sebet szívogatni, vízzel öblögetni, az arcot borogatni, párnával melegíteni tilos. A duzzanatot kívülről szabad jegelni napi 5-6 alkalommal 1-2 percig. Fogmosás után javasolt a szájüreg fertőtlenítése (pl. Chlorhexamed-el) napi 2-3 alkalommal. Nehéz fizikai munkát 7-8 napig nem szabad végezni. Ha szükséges, fájdalomcsillapítót lehet bevenni, antibiotikumot csak az orvos utasítására.