Gyökérkezelés - gyökértömés

Gyökérkezelés - gyökértömés

A betegség kialakulása

Három esetben indokolt a fog gyökérkezelése:

  • Nagymértékű fogszuvasodás, melynek hatására fogbél gyulladás alakul ki.
  • Túl nagy tömés vagy fogszuvasodás miatt a fog elhal. Mivel az elhalt fognak nincs vérkeringése, a vér nem tudja elszállítani a baktériumokat a fogból, így azok elszaporodhatnak a fogágyban, a csontban és gyulladás okozói lehetnek. E folyamat eredményeképpen alakulnak ki a gócos, gyulladásos fogak, melyek azért különösen alattomosak mivel a szervezet egyéb helyein kialakult gyulladásos folyamatok (pl. foltos hajhullás, bőrkiütés, urológiai, ízületi gyulladások) okozói, illetve fenntartói is lehetnek.
  • Korona készítése céljából, mikor a fog nagy részét el kell csiszolni.

A tünetek: - heves fájdalom hidegre, édesség fogyasztásakor, - nappal tompa, éjszaka elviselhetetlen fájdalom, - lüktető fájdalom, feszítő érzés a fog környékén, - ráharapási érzékenység, - arc megdagadása.

Beavatkozás előtti teendők

A beavatkozást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg. Ezen kívül a beteg felvilágosítást kap a kezelőorvosától a tervezett beavatkozásról, az érzéstelenítésről, a felhasznált anyagokról, az esetleges szövődményekről. Fontos, hogy a beteg egyen a fogászati kezelése előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet míg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

A gyökérkezelés

A beavatkozás helyi érzéstelenítésben (Lidocain-injekcióval) történik. A fogorvos a gyökércsatornákat steril tűkkel feltárja, eltávolítja az itt futó idegeket, közben a páciens fertőtlenítő szerrel öblöget. A fogorvos gondosan ügyel arra, hogy a tűvel mikor éri el a gyökércsatorna végét. Az összes csatorna feltárása után átöblítés, kiszárítás következik. A gyökércsatornák tömésének célja, a csatornák hermetikus lezárása. Az esetek többségében egyszerre el lehet végezni a beavatkozást. Kivételt képez ez alól az elhalt fog, ilyenkor ugyanis 1 hétig gyógyszert tesz a gyökércsatornákba a fogorvos, majd a páciens ideiglenes tömést kap a fogába, ezáltal csökkentve a baktériumok számát. A végleges tömésre egy következő alkalommal kerül sor.

Gyökértömés utáni szövődmények

A kezelés után a gyökértömött fog néhány napig ráharapásra érzékeny lehet. Mivel a gyökérkezelt fogban megszűnik a vérkeringés, könnyen kiszárad és törékennyé válik. Ezért javasolt a gyökérkezelt fogakat koronával ellátni.