Száj higiénés kezelés - fogkő eltávolítás

A fogkő, lepedék okai

Ha fogainkat nem tisztítjuk rendszeresen és megfelelően, a fogak felszínén lepedék képződik, mely főként baktériumokból tevődik össze. A fogkő akkor alakul ki, ha ez a lepedék kalcifikálódik (kálcium-karbonát, azaz mészkő rakódik le benne). A fogkő kialakulhat az íny felett és alatt. Legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemben képződik. A kávé, tea, kóla, dohányzás a fogakat és a fogkövet egyaránt elszínezhetik.
Ha az étkezések után nem mosunk rendszeresen fogat, eltávolítva ezáltal a káros lepedéket, a kialakult, főleg íny alatti fogkövek esetében gyulladás jöhet létre. Ilyenkor az íny vöröses, fájdalmas, fogmosáskor vérzik, eltávolodik a fogaktól. A gyulladás tovább terjedhet a fogágy mélyebb szöveteire is, később csontpusztulás következhet be. Megindulhat a fogak elmozdulása, mozgathatóvá válnak, később ki is eshetnek.

Fogkő eltávolítás

A fogkő eltávolítását depurálásnak nevezik, mely ínygyulladás és fogágy betegségek gyógyításában alapvető kezelési eljárás. Segítségével el lehet távolítani a lepedéket, fogkövet, egyéb lerakódást, színezéket. A kezelés előtt a nyálkahártyát Lidocain sprayvel érzéstelenítjük el. A beavatkozást ultrahangos fogkő eltávolító eszközzel végzi a fogorvos. A finomabb, főleg íny alatti munkát kézi műszerrel végzi. A fogkő eltávolítás után következik a fogak felszínének polírozása. Erre azért van szükség, mert a sima felszíneken nehezebben tapad meg a lepedék és képződik fogkő.

Fogkő eltávolítás utáni teendők

A kezelés után előfordulhat fognyaki érzékenység (hidegre, melegre, édes, savanyú ízekre). Sensitive fogkrém, vagy fluor gél használatával 1-2 héten belül megszüntethető ez az érzékenység. A táplálkozási szokásoktól, és a megfelelő hatékonyságú fogmosási, szájápolási módszertől függ, hogy mennyi időn belül képződik újra fogkő. Fogorvosa felvilágosítást ad az Ön számára megfelelő szájápolási eszközökről, azok helyes otthoni használatáról.