Karplasztika , felkarplasztika, karfeszesítés

A karplasztika a felkar kontúrjának korrekcióját jelenti. .A jelentős testsúlyingadozás nem csak a hason vagy a combon, de a karunkon is nyomot hagy. A kor előrehaladtával, amikor a bőr kollagén tartalma csökken, a kötőszöveti rostok állapota megváltozik, a bőr megereszkedik és ez esztétikailag nem szép látvány.

A felkaron felgyülemlett zsír zsírleszívással eltüntethető, de a jelentős bőrfelesleget csak kimetszéssel lehet korrigálni. Sok esetben elegendő csak a zsírleszívással történő korrekció, de a kor előrehaladtával (50 év fölött) egyre többször van szükség a kombinált beavatkozásra.

A karplasztika egy olyan műtét, amely során a felkar megnyúlt bőrfeleslegét távolítják el. Felkarplasztikával eltávolítható a felesleges bőr és újra feszessé tehető a terület. A vágások a kar belső oldalára esnek, így jól elrejthetők, nem feltűnőek. A beavatkozás kiegészíthető a felkarra lokalizált zsírleszívással.

A kar megvastagodását,megereszkedését,lógását előidéző tényezők lehetnek:

  • nagymértékű elhízás
  • nagymértékű fogyás
  • alkati tényező
  • kor előrehaladtával a kötőszöveti állomány megváltozása

A karplasztika altatásban történik, előzetes labor (vér, vizelet), EKG kivizsgálást követően A beavatkozás technikájától függően időtartama körülbelül 2 óra. A metszés rejtett helyen történik, így a későbbiekben a maradandó heg a lehető legkevésbé lesz látható.

Műtét után

A felkarplasztika után kompressziós pólyát helyeznek a karra, melyet a varratszedés után 2-3 hétig viselni kell. A karokat párnával alátámasztva javasolt pihentetni, ezzel is segítve a gyógyulást. A karplasztikai beavatkozás után várhatóan a második héten kerül sor a varratszedésre.

Nem fizikai jellegű munkavégzés esetén a páciens általában 1-2 hét után visszatérhet a munkába. A műtétet követő 1 hónapban javasolt tartózkodni a fizikai munkától.

Szövődmények

Mint minden műtéti beavatkozásnak a karplasztikának is lehetnek szövődményei, melyek a következők:

  • fertőzés
  • utóvérzés
  • szöveti károsodás
  • hegesedés
  • asszimetria

Az esztétikailag szép, feszes combok magabiztosságot adnak a mindennapi életben. Az eredmény megőrzése érdekében viszont fontos az egészséges életmód, táplálkozás és a testmozgás.