Fülplasztika

fülplasztika - műtét előtt és utána

Az elálló fül vagy fülek fejhez simulóvá tétele a leggyakrabban igényelt esztétikai műtét a fülplasztikánál. Ritkább a fülkagylók megkisebbítése, részleges vagy teljes fülhiány pótlása vagy egyéb ritka alaki deformitások korrekciója. A műtétre 6 éves kor után kerülhet sor, leggyakrabban gyerekkorban vagy fiatal felnőttkorban történik, felső korhatára nincs. A beavatkozás viszonylag egyszerű, nem jelent komoly megterhelést a páciensre nézve.

A műtét

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, altatásra nincs szükség. A beavatkozás előtt laborvizsgálat (vér, vizelet) szükséges, mely klinikánkon elvégezhető.

A páciens fülkagylójába kapja az érzéstelenítő injekciót, mely rögtön hat és a műtét során semmiféle fájdalom vagy kellemetlen érzés nincs.

A műtét lényege: a fülporc átalakítása, meghajlítása, szükség esetén a porc egy részének eltávolítása, majd az új alak rögzítése belső öltésekkel. Ehhez a fülkagyló hátsó felszínén néhány cm hosszú metszést ejtünk, melyet a műtét végén egyetlen öltéssel zárunk, s mely a fül mögött rejtett helyen lévő vékony heggel gyógyul.
A fülkagyló külső, látható felszínén műtétre utaló nyom nem lesz látható a későbbiekben, mivel ezen a részen általában nem ejtünk metszést.

A beavatkozás területén nem kell levágni vagy leborotválni a hajat. Az operáció kb. 1 - 1,5 óráig tart, a végén kötés kerül a fejre, mely a füleken, a homlokon és a tarkótájon fut körbe, a fejtetőt pedig szabadon hagyja.

A műtét után rövid, félórás pihenő után el lehet hagyni a klinikát. Otthon két - három nap pihenés javasolt (lehetőleg ágynyugalom), utána könnyebb szellemi vagy fizikai munka végezhető. Kerülni kell az olyan megerőltető sportot vagy fizikai munkát, mely a kötésbe való beleizzadással járhat.

Az első éjszaka panaszokat okozhat, hogy miután az érzéstelenítő hatása elmúlik (műtét után kb. 3-4 óra múlva), tompa, égő vagy lüktető fájdalom jelentkezik. Ilyenkor fájdalomcsillapító tabletta segítséget jelenthet.

Ez a fájdalom napokon belül csökken, majd megszűnik. A kötés eltávolítása és a varratszedés a 6-9. napon történik. Ilyenkor már látható az alakváltozás, a fül a fejhez simul, de átmenetileg még duzzadtabb, gyűröttebb, illetve rózsaszínűbb lehet.

Ezek az eltérések napokon belül megszűnnek, az eredmény életen át tart. Hajat mosni a kötéslevétel napján lehet, uszoda, fodrász, hajfestés csak 2-3 hét múlva. A kötéslevétel után még két-három hétig éjszakára az alváshoz körkörös pánt (ramofixháló) viselése szükséges, nehogy a frissen operált fülek alakja deformálódjon.

Szövődmények

  • bevérzés: nagyon ritka kevesebb, mint 1%
  • gyulladás: ezrelékes valószínűségű
  • kóros hegképződés: ritka, keloid hajlam fokozza előfordulási valószínűségét
  • érzészavar, érzéketlenség: 4-5 %-ban fordul elő, néhány héten belül megszűnik

A műtét a hallást semmilyen formában nem befolyásolja, halláscsökkenés vagy egyéb hallással kapcsolatos probléma még szövődmény esetén sem jelentkezhet!