Mellfelvarrás

Mellfelvarrás - Wadin Med

Az emlők "felvarrása", a megnyúlt, megereszkedett emlők eredeti helyzetének, feszességének helyreállítását jelenti. A probléma kialakulásának okai:

 • a bőr kötőszövetének meglazulása (ez a fő ok);
 • a mirigyállomány fellazulása, visszafejlődése (kisebb mértékben).

Sokan gondolják azt, hogy a mellizomnak is szerepe van a mell megereszkedésében, s tornagyakorlatokkal próbálják azt késleltetni, megállítani. Ez azonban tévedés, a mellizomnak semmilyen szerepe nincs ebben a folyamatban.

Az emlők megereszkedését befolyásoló tényezők:

 • terhesség-szoptatás: leggyakrabban ekkor következik be a mell megereszkedése, mivel a bőr a terhesség során mechanikus és hormonális hatásokra kinyúlik, elvékonyodik + a szoptatás után a mirigyállomány túlzott mértékben visszafejlődik. Fontos tudni, hogy inkább a terhesség, semmint a szoptatás a felelős ezért, így értelmetlen az újszülött számára különösen fontos szoptatásról lemondani
 • a kor előrehaladtával is megereszkedhetnek az emlők
 • túlságosan nagyméretű emlők
 • bőr kötőszövetének alkati gyengesége
 • fejlődési rendellenességként aszimmetrikusan kialakuló lógó emlők
 • gyors, drasztikus fogyás.

A műtét lényege: a megnyúlt bőrfelesleg eltávolítása, a mirigyállomány felemelése, kúposítása és rögzítése. A mell tömege ilyenkor nem változik, de ha a mellek egyébként is zavaróan nagyok, vagy feltűnő különbség van a két mell között, lehetőség van a méret csökkentésére a mirigyállomány egy darabjának eltávolításával. Nem ritkán az is előfordul, hogy a bőr laza, de formálható, alakítható mirigyállomány alig van. Mivel ilyenkor önmagában a felvarrás nem adna jó eredményt, a mirigyállományt szilikon implantátummal pótoljuk, és a felvarrást ugyanúgy elvégezzük, ez az implantáció + korrekció egy ülésben. A mellfelvarrás önmagában, ill. kisebbítéssel vagy nagyobbítással együtt is hasonló hegeket eredményez a mell bőrén. A bimbóudvart általában arányosan megkisebbítjük, ez határozottabb élesebb szélű, kerekebb lesz.

Alapvetően háromféle műtéttípust végzünk, ezek némileg különböző hegeket eredményeznek.

Hagyományos - fordított T alak, vagy horgony metszés

A mellbimbó körül, a bimbó alatt rövid függőleges, és az áthajlásban gyakran hosszabb vízszintes hegeket eredményez.
Előnye: Nagyobb melleknél is alkalmazható, legtöbbször problémamentes sebgyógyulás, vékony hegek.
Hátránya: Viszonylag hosszabb hegvonal marad.

SHORT SCAR - rövid heg technika

Csak a mellbimbó körül és alatta keletkezik egy függőleges heg.
Előnye: Kevesebb heg, Viszonylag tartósabb forma, kevesebb utóereszkedés.
Hátránya: A függőleges hegnél gyakoribb sebgyógyulási problémák. Átmenetileg a függőleges heg nagyon ráncos, 1-2 hónap után simul ki. Néhány hétig a mell alakja sem végleges.

PERIAREOLARIS - bimbó körüli technika

Csak a bimbóudvar körül keletkezik heg.
Előnye: A legkevesebb heggel járó megoldás.
Hátránya: Csak ritkán, a cső alakú ún. tubularis mellformánál lehet vele jó alakot elérni, egyébként nagyon laposítaná az emlő középső területét. A bimbó körüli heg néhány hónapig nagyon redőzött, később kisimul. A bimbóudvar később előnytelenül kitágulhat.

A műtétet legtöbbször altatásban végzik sebészeink, mivel a páciensnek kényelmesebb és biztonságosabb, mint helyi érzéstelenítésben.

A műtét előtt rutin laborvizsgálatok (vér-, vizeletvizsgálat, EKG) szükségesek, melyek klinikánkon is elvégeztethetők.
40 év felett pedig mammográfiás vizsgálatra is el kell mennie a páciensnek. A műtét átlagos időtartama másfél-három óra.
Az operált területre a műtét végén kötés és egy szoros melltartó kerül.

Jelentős kisebbítés esetén a sebből vékony műanyag csövecskét vezetünk ki, mely a keletkező sebváladék elvezetését szolgálja.
Ezt a draincsövet a műtét másnapján általában eltávolítjuk.

Klinikánkon általában egy éjszakát kell eltöltenie a pácienseknek, másnap délelőtt haza lehet menni. Célszerű autóval utazni, de a páciens nem, hanem annak kísérője vezessen. Autót legkorábban 3-4-nappal a műtét után lehet vezetni.

A műtét után kb. 7-10 nap otthoni pihenés szükséges, mely ágynyugalmat, maximális fizikai kíméletet jelent. A 7-10. nap után könnyebb fizikai vagy szellemi munka, irodai ülőmunka már végezhető.
Az első két héten kb. két alkalommal kell kontrollra, kötéscserére jönni, majd kb. a 12-14.-napon történik a varratszedés.

Fájdalom: tompa feszítő jellegű fájdalom (nem kibírhatatlan és fokozatosan csökkenő erősségű) az első 3-4 napban. Egyszerű fájdalomcsillapítók (Algopyrin, Demalgon) segíthetnek. A 4-5. napon a hegek területén jelentkező enyhe viszkető érzés a sebgyógyulás jele.

Tisztálkodás: négy napig nem érheti víz a sebet. Az ötödik naptól lehet zuhanyozni / fürödni nem/, ilyenkor már az operált területen végigfolyó tiszta, akár samponos víz sem okozhat gyulladást. A rövid zuhanyzás után a melleket tiszta frissen vasalt törülközővel leitatjuk, vigyázva, hogy a műtéti területeket ne dörzsöljük, majd a sebre steril gézlapokat helyezve azt a melltartóval rögzítjük.

A műtét után két héttel már visszatérhet a megszokott életvitel, folytatható a munka, külföldön élő páciensek hazautazhatnak. Néhány hónapig azonban még továbbra sem javasolt az intenzív sport (tenisz, úszás, torna, tánc, aerobic).
Napozás, szolárium 4-5 hétig nem javasolt, majd utána fél évig fényvédő krém használata szükséges.

Fontos a melltartó viselése is még további 2-3 hónapig, de ilyenkor már csak nappal. A műtét eredményességét különböző tényezők (gyakori, drasztikus testsúlyváltás, dohányzás) előnytelenül befolyásolhatják.
A műtét a szoptatási képességet az esetek 95%-ban nem befolyásolja. Ismételt szülés vagy szülések után azonban az emlő újból megereszkedhet, így újabb korrekciós műtét szükségessé válhat.

Műtét utáni lehetséges szövődmények:

 • utóvérzés, gyulladás (2-3 %)
 • szövetelhalás (kevesebb, mint 1%)
 • bimbók részleges vagy teljes elhalása (nagyon ritka, másik plasztikai műtéttel korrigálható)
 • kóros hegképződés (néhány százalék, egyéni hajlam nagymértékben befolyásoló tényező, legrosszabb esetben hegkorrekciós műtét szükséges)
 • érzészavarok (átmenetiek, a környező bőrön vagy a bimbóudvaron jelentkeznek, 4-5 %)

Ezen szövődmények esélye nagyméretű emlők kisebbítő műtéténél némileg magasabb