Mellnagyobbítás

Mellnagyobbítás - implantáció

A női emlő esztétikai célú megnagyobbítására mind a mai napig csak a plasztikai sebészet képes. A műtét lényege: a plasztikai sebész implantátumot helyez be a mell szövetei alá, így végeredményben az eredeti méreténél nagyobb, de természetes tapintatú, alakú és viselkedésű melleket kapunk. A műtétet több mint 40 év óta végzik, a protézist viselő hölgyek száma több millióra tehető.

Okozhat e bármilyen betegséget, vagy későbbi egészségkárosodást az implantátum?

Az Egyesült Államokban 1992-ben robbant ki a szilikonbotrány, s az FDA (az amerikai élelmiszereket és gyógyszereket felügyelő hatóság) szilikonmoratóriumot léptetett életbe. Az elmúlt években az amerikai plasztikai sebészek sóoldattal töltött implantátumot használhattak csak.

A legtöbb európai ország plasztikai sebész társasága azonban nem fogadta el az amerikai véleményt, mivel orvosilag nem tartotta megalapozottnak, így a műtétek korlátozás nélkül folytatódtak (Magyarországon is).

Az elmúlt években többszázezer páciensre kiterjedő utóvizsgálat történt. Ezek alapján bebizonyosodott, hogy a műtéttel nem hozható összefüggésbe semmiféle betegség vagy egészségkárosodás. Nem mutatható ki, hogy az implantátum mellrákot okoz vagy növeli annak kockázatát, az anyag gyengíti az immunrendszert, szilikon vegyület kerülhet be az anyatejbe vagy, hogy magzatkárosító hatást fejt ki.

A ma gyártott szilikon implantátumoknak határozott lejárati idejük nincs, így a beültetés után amennyiben egyéb probléma nem adódik, egész életen keresztül helyükön maradhatnak. Amennyiben később valamilyen okból cseréjük szükségesé válik ez egy egyszerű műtéttel megoldható.

A későbbi terhesség nem jelent problémát, ritka kivételtől eltekintve a szoptatás is lehetséges. Elképzelhető azonban, hogy több szülés után a mellek megnyúlnak, ami egyébként implantátum nélkül is bekövetkezne, de ez az állapot újabb műtéttel is megoldható. Néhány hónappal a műtét után minden fizikai aktivitás, akár versenysport is végezhető, lehet repülővel utazni, tehát semmilyen korlátozás nincs a későbbi életvitelben.

Zavarja -e az implantátum valamilyen betegség, a mellrák kimutathatóságát?

A mellrák korai diagnózisában fontos tapintásos vizsgálatot, tekintettel arra, hogy az implantátum minden esetben a mellmirigy mögött helyezkedik el, nem nehezíti. A mammográfiát (az emlő speciális röntgenvizsgálata), az implantációk bizonyos esetei után nehéz értékelni, de ilyen esetekben is átvilágítható a mirigy korszerű képalkotó eljárásokkal /CT, MRI, ultrahang /.

Mi indokolja a műtét elvégzését, és hány évesen kerülhet rá sor?

A műtétet nem indokolt 18 éves kor előtt elvégezni. A műtétre kerülő hölgyeknek három csoportja van:

1, 18-25 év közötti hölgyek: az átlagosnál kisebb, fejletlenebb a mellmirigy, vagy a két mell eltérő alakú, nagyságú.

2, 25-40 év közötti hölgyek: egy vagy több szülést követően a mirigyállomány visszafejlődése, a mell meglazulása lelki problémákat okoz.

3, 40 év feletti hölgyek: kisebb számban, de ebben a korosztályban is történnek műtétek, felső korhatár nincs.

Hogyan történik a műtét?

A műtét döntő többségben altatásban történik, mivel a páciensnek kényelmesebb és biztonságosabb. A műtét előtt általános laborvizsgálatok (vér, vizeletvizsgálat, EKG) szükséges, mely klinikánkon is végezhető. Mammográfiás vizsgálatra 35- 40 év felett el kell mennie a páciensnek.
Az implantátumot rövid 3,5-4,5 cm-es metszésen keresztül lehet a szövetek mögé behelyezni. Ez történhet: a bimbóudvar szélén vagy a mell alatti, ún. áthajlási redőben.. Az implantátumot a mellmirigy alá, vagy még mélyebbre a mellizom alá lehet beültetni. Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is, sokszor az alkati tényezők határozzák meg a választandó módszert. A műtét átlagos időtartama egy- másfél óra. Befejezésekor a műtéti területről vékony csövet vezetünk ki, hogy a sebfelületről szivárgó szövetnedvet elvezessük (szívópalackba). Ezt a műtét másnapján szoktuk eltávolítani. Az operált területre a műtét végén kötés kerül és egy speciális szoros melltartót kap a páciens.

Milyen implantátumokat használunk klinikánkon?

Klinikánkon amerikai (Mentor) és francia (Eurosilicon) implantátumokat használunk Ezek természetesen az Európai Unióban kötelező CE minősítéssel (többek között az egészségügyi termékek minőségét is szavatolja) rendelkeznek. A nálunk használt implantátumok külső fala szilikon elasztomer, felszínük sima vagy érdes, belül pedig kohezívgéllel töltöttek (ez egy zselészerű gél, nem pedig folyékony szilikon, így nem tud kiszivárogni a mellszövetbe). Implantátumaink alakjukat tekintve lehetnek lencse alakú alacsony vagy magas profilú, ill. csepp alakú, ún. anatómiai.

Hogyan telik a műtét utáni első két hét, illetve két-három hónap?

Pihenés: Klinikánkon egy éjszakát kell eltöltenie a pácienseknek, másnap délelőtt lehet hazamenni. Célszerű autóval utazni, de vezetni ilyenkor még nem szabad. Autót legkorábban 3-4-nappal a műtét után lehet vezetni. A műtét után kb. 7-10 nap otthoni pihenés szükséges, mely ágynyugalmat jelent Minimálisra kell csökkenteni minden fizikai aktivitást. A 7-10. nap után könnyebb fizikai vagy szellemi munka, irodai ülőmunka stb. már végezhető. Az első két héten kb. két alkalommal kell kontrollra, kötéscserére visszajönni, majd kb. a 12-14. napon történik a varratszedés.

Fájdalom: Tompa feszítő jellegű fájdalom (nem kibírhatatlan és fokozatosan csökkenő erősségű) az első 3-4 napban. Egyszerű fájdalomcsillapítók (Algopyrin, Demalgon) segíthetnek. Az első 1-2 napon gyakran jelentkezik hőemelkedés. A 4-5. napon enyhe viszkető érzés a behatolás területén a sebgyógyulás jele. Kellemetlenséget okozhat, hogy az első héten nem szabad hason aludni.

Tisztálkodás: Négy napig a sebet nem érheti víz. Az ötödik naptól lehet zuhanyozni (fürödni nem), ilyenkor már az operált területen végigfolyó tiszta, akár samponos víz sem okoz gyulladást. A rövid zuhanyozás után a sebek környékét frissen vasalt tiszta törülközővel óvatosan le kell itatni, steril gézlapot a sebre helyezni, majd a melltartót visszavenni.

A műtét után két héttel már visszatérhet a megszokott életvitel, folytatható a munka, külföldön élő páciensek hazautazhatnak. Néhány hónapig azonban még továbbra sem javasolt az intenzív sport (tenisz, úszás, torna, tánc, aerobic). Napozás, szolárium további két hétig nem javasolt, majd utána is fél évig fényvédő krém használata szükséges lehet. Fontos a melltartó viselése is még további 2-3 hónapig, de ilyenkor már csak nappal.

Lehetséges szövődmények:

- Tokzsugorodás: a szervezet az implantátumot, mint idegen anyagot elhatárolja, vékony tokot képez köré Ez a burok a beültetést követően két-három héttel már kialakul, de a legtöbb esetben panaszt nem okoz, nem érezhető. Az esetek egy részében azonban a tok megvastagszik, zsugorodik, s az implantátumot deformálhatja, ill. helyéről elmozdíthatja, az emlő keményebb tapintatúvá válhat, deformálódhat, végül feszülő kellemetlen érzés jelentkezhet. Ez a szövődmény a műtét után 1-2 év múlva okozhat panaszokat. Megoldása újabb műtéttel lehetséges, melynek során a tokosodást megelőző állapot visszaállítható. Az implantátumot ilyenkor nem feltétlenül kell kicserélni. Napjainkban tokműtétre csak a páciensek néhány százalékánál kerül sor. Ennek legvalószínűbb oka az érdesített felszínű implantátumok utóbbi években általánossá váló használata.

- Az implantátum elmozdulása, elcsúszása: az első napokban következhet be, esélye 1-2 százalék, ritkán előfordulhat, hogy újabb műtét szükséges.

- A külső szilikonfal elrepedése: ritka szövődmény, oka lehet komoly mellkasi sérülés, pl. autóbaleset. A töltőanyag ilyenkor a szövetek közé kerül. Ha ez sóoldat, akkor nyomtalanul felszívódik, ha szilikongél, akkor újabb műtéttel eltávolítható, és új anyagra cserélhető.

- Utóvérzés: 2-3 % az esély rá. Ritkán szükséges az így képződött vérömleny műtéti kiürítése.
- Gyulladás 2-3 % az esély rá és esetenként műtét nélkül is (antibiotikum, drain) gyógyítható. Ha viszont műtét szükséges az anyagot el kell távolítani, majd minimum 2-3 hónap múlva lehet visszaültetni.

- Kóros hegképződés: a behatolás sebében néhány százalékban fordul elő. Ezeknél gyakran csak a sebgyógyulás elhúzódóbb, a sebkörnyék pirosabb, a heg fényesebb, tömöttebb tapintatú. Ilyenkor spontán is várható javulás, esetleg a folyamat siettethető különböző krémekkel, ritkán szükséges a hegbe adott injekció, még ritkább a műtéti hegkorrekció.

- Érzészavarok: 4-5 % -ban fordulhatnak elő, a bimbóudvaron, vagy a környező bőrön.. A regeneráció legtöbbször magától bekövetkezik, de akár egy évig is eltarthat.