>

Orrplasztika

Orrplasztika - Wadin Med

Az orrplasztika az orr alakjának műtéti úton történő megváltoztatását jelenti. Az arc harmóniájába nem illeszkedő nagy, hosszú, kampós, széles, ferde, vagy valamely részében aránytalan orrot lehet orrplasztikával korrigálni. A probléma legtöbbször örökletes (bár csak 16-18 éves kor után jelentkezik), ritkábban korábbi sérülés, orrcsonttörés következménye. A műtétre általában 18 éves kor után kerülhet sor, felső korhatár nincs.

Műtét előtti konzultáció:

Nagyon fontos az alapos előzetes konzultáció. Az operáló orvosnak pontosan tisztában kell lennie a páciense igényeivel, elképzelésével, a páciensnek pedig azzal, hogy a saját orrán milyen változások érhetők el. Sajnos bármilyen orrforma nem valósítható meg, a lehetőségeket az eredeti anatómiai helyzet beszűkíti.

A közös tervezésben hasznos segítséget jelent a számítógépes modellezés. A páciensről digitális kamerával felvételeket készítünk, majd a számítógép segítségével elkészítjük a megvalósítható orrformákat, melyek közül a pácienssel közösen tudjuk kiválasztani a lehető legideálisabb orrformát.

Az orrműtét lényege:

A műtét lényege az orr, csontos, porcos vázának átalakítása. Az orrplasztika két típusa:
Teljes orrplasztika: az orrcsont vésése és beroppantása segítségével egy kisebb, keskenyebb orrhátat lehet kialakítani. Elvégezzük az orrporcok megkisebbítését, íveiknek, egymáshoz való viszonyuknak megváltoztatását, és ha szükséges az orrszárnyak lágyrészeinek megrövidítését is.
Részleges orrplasztika: ez a ritkább, a fentiek közül csak egyiket vagy másikat végezzük.

Az orrműtét általában az orrnyílás belső felszínén ejtett metszésből megoldható (zárt technika), így a műtét az orr bőrén heget nem hagy maga után. Ha az orrszárnyak kisebbítése is szükséges, úgy az az orrszárnyi árokban elhelyezett alig feltűnő finom heggel oldható meg.

Egyre gyakrabban alkalmazzuk a nyitott technikát, mely segítségével precízebb beavatkozást hajthatunk végre. Nyitott technika esetén a két orrnyílás közötti bőrön, az ún. columellán egy 3-4 mm-es metszést ejtünk, ami a későbbiekben szinte nyomtalanul eltűnik.
Amennyiben a páciensnek orrlégzési problémái is vannak, az orrplasztikával együtt az orrsövény műtét is elvégezhető ugyanolyan jó eredménnyel. Az együtt elvégzett műtétnek (együléses) az előnye, hogy a páciensnek nem kell átesnie két műtéten és két gyógyulási időn

Hogyan történik a műtét?

Az orrplasztikát rendszerint altatásban végezzük. A szükséges előzetes vizsgálatok (labor, EKG) klinikánkon történhetnek. A műtét időtartama 1-3 óra. A műtét után az orrnyílásokba 1 napra tampon kerül, az orrhátra pedig gipszrögzítés. Az első éjszakát a klinikán töltik a páciensek, de reggel a tamponkivétel után már hazamehetnek. Fájdalom általában nincs, kellemetlenséget az okoz, hogy a tampon miatt csak a szájon keresztül lehet levegőt venni.

Műtét utáni tudnivalók:

A gipszrögzítés általában 1 hétig szükséges. Ezen idő alatt otthoni pihenés javasolt. A szemhéjakon rendszerint kialakuló véraláfutás felszívódási ideje kb. két hét. Ez jegeléssel gyorsítható (naponta 4-6-szor, 20-25 percig). Az első héten a pihenés félig ülő helyzetben történjen, tilos az orrfújás, hajolgatás, nehéz tárgy emelése, a forró vagy fűszeres ételek, ill. alkohol fogyasztása.

Az orrlégzés javítására orrkenőcsöt vagy orrcseppet lehet használni. Visszajönni első alkalommal csak a gipszlevételre kell. Varratszedés általában nem szükséges, a varratok maguktól felszívódnak. Fontos: gipszlevétel után a műtét előtti helyzethez képest lényeges javulás tapasztalható, de az orr végleges formájának eléréséhez további 2-3 hónapra van még szükség.
A műtét után másfél hónapig tilos a napozás, szolárium, és óvni kell az orrot még kisebb erőbehatásoktól is. Szemüveg viselése egyéni felelősségre. A következő kontroll másfél-két hónap múlva történik.

Milyen szövődményei lehetnek az orrplasztikának?

  • előnytelen változás (pl. kis tengelyferdeség, vagy a bőr alatt tapintható kis púp, esetleg az orrcsúcs helyzetének megváltozása) az orron 1-2 hónappal a műtét után (ritka). Ez a szervezet saját reakciója, nem szövődmény, melyet a rögzítés eltávolítása után még zajló hegképződés és átcsontosodási folyamatok okozhatnak 5-6 %-ban. Később ez kisebb korrekciós műtétet tehet szükségessé.
  • vérzés vagy gyulladás: 1-2%-ban fordulhat elő, szorosabb tamponadéval, antibiotikummal uralható
  • a hetekig elhúzódó savószerű váladékozás az orrnyílásokból (nagyon ritka)
  • orrháton vagy orrcsúcson érzéscsökkenés tapintásra nagyon ritka, hónapok alatt magától javul
  • egyik vagy másik orrjárat beszűkülése (ezrelékes gyakoriság)
  • porcelhalás (ezrelékes gyakoriság), az orrot deformálhatja és újabb műtétet tehet szükségessé.