Zsírleszívás

A zsírleszívás a bőr alatti zsírszövet eltávolítására a hetvenes években kidolgozott műtéti eljárás. A műtét lényege: a plasztikai sebész rövid, néhány mm-es metszésen keresztül speciális fém kanült vezet a bőr alá és a zsírréteget vákuum segítségével eltávolítja. Fontos hangsúlyozni, hogy az eljárás fogyókúrára nem alkalmas, eredménye kilógrammokban nem, hanem centiméterekben mérhető.

Az alkati eredetű, helyi zsírlerakódások - melyek hölgyeknél a hason, csípőkön, combokon, fenéken esetleg a térdeken, uraknál inkább úszógumiszerűen helyezkednek el -, tüntethetők el ezzel a beavatkozással.

Kevesen tudják, hogy a zsírsejtjeink száma megszületésünk után már jelentős mértékben nem változik, így a műtét a zsírsejtek eltávolításával megakadályozza, hogy a leszívott területen, ill. területeken később zsír rakódjon le, tehát az eredmény végleges. A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történhet. Előtte laborvizsgálatok, ill EKG szükséges.
Helyi érzéstelenítésben egy, maximum két, nem túl nagy testrégió szívható le egy alkalommal. Altatásban egyszerre több területről (max. 3-4) is eltávolítható a zsírszövet, de nem lehet bármekkora a leszívott mennyiség.

Mennyi időt vesz igénybe a műtét, és az azt követő regenerálódás?

A tiszta műtéti idő /maga a leszívás / területenként 15-20 perc, a terület beinjekciózása /helyi érzéstelenítés esetén/, a bőrfertőtlenítő lemosás, a forgatás stb. további néhány percet vesz igénybe..
Érzéstelenítésben történő műtétet követően egy-két órás pihenés után hazamehet a páciens, célszerű autóval, de kísérő vezesse. Altatás után egy napos /éjszakás/ megfigyelés szükséges, majd általában másnap reggel lehet távozni, de ilyenkor sem szabad még autót vezetni.

Rögtön a beavatkozást követően speciális kompressziós dresszt húzunk fel, mely a leszívott területen segít a bőrt alapjához letapasztani és ezáltal is gyorsítani a gyógyulást. Ez a gyógyruha a műtét előtt klinikánkon beszerezhető (a megfelelő méret nagyon fontos), átlagosan egy-másfél hónapig kell viselni, két hétig éjjel nappal, majd további két-négy hétig csak nappal. A szorítónadrágot vagy haskötőt négy napig egyáltalán nem szabad levenni, az ötödik napon már le lehet zuhanyozni, és arra a fél órára már levehető. 2-3 napos otthoni pihenés után könnyű fizikai munka, szellemi munka végezhető, autót lehet vezetni.

Nehéz fizikai munka, intenzív sport, torna, tánc, főleg az operált terület szélesebb mozdulatai egy hónapig nem ajánlottak. A későbbiekben a korábbi életvitel minden tekintetben folytatható, semmilyen káros hatással nem kell számolni.

Milyen kellemetlen velejárói vannak a zsírleszívásnak?

Fájdalom: helyi érzéstelenítésben a műtét előtti érzéstelenítés okoz csekély kellemetlenséget, de ezután legfeljebb helyenként lehet kis érzékenység. Altatásban természetesen nincs fájdalom, de a műtét után mindkét esetben néhány napig jelentkezhetnek tompa izomlázszerű, vagy égő jellegű fájdalmak. Egyszerű fájdalomcsillapító gyógyszerek elegendőek.

Véraláfutás, lila bőrelszíneződés: a leszívott területen, vagy attól lefelé különböző intenzitással, de minden esetben jelentkezik /hasonlóan, mint amikor egy erősebb ütés után belilul a bőr/. Általában két-három hét alatt nyomtalanul felszívódik.

Duzzanat: közvetlenül a zsírleszívás után a bőr meglazul, furcsán ráncos lesz és néhány óra elteltével több-kevesebb szövetnedv gyűlik össze a területen, mely ritkán akár mennyiségileg megközelítheti a leszívott zsírét is. Két-három hét alatt felszívódik. Az esetek többségében mire a szorítóruha lekerül ezek a jelenségek már elmúlnak.
Műtéti heg: területenként egy-egy pici 4-5 mm hosszú metszés szükséges, melynek nyomaként a hasonlóan rövid, vékony heg véglegesen megmarad. Ezek alig feltűnőek, mivel igyekszünk rejtett helyre tenni.

Milyen szövődményei lehetnek a zsírleszívásnak?

  • vérömleny: a műtéti terület jelentősebb bevérzése nagyon ritka (1-2 %), kisebb bevérzések pedig jegeléssel kezelhetők, a leszívott terület néhány hónapig is fennálló keményebb tapintatát okozhatják.
  • gyulladás: komolyabb gyulladás nagyon ritka (ezrelékes valószínűségű).
  • kóros hegképződés, sebgyógyulási zavar: a műtéti hegek nagyon rövidek, legfeljebb keloid képződésre hajlamos egyéneknél fordulhat elő a hegképződés zavara.
  • bőrérzés problémák, zsibbadás, érzéketlenség: 3-4 %-ban fordulhat elő a területen érzészavar vagy érzéskiesés, a teljes regeneráció meghaladhatja az egy évet.
  • bőregyenetlenség, bőrlazaság: a zsírleszívás után a terület bőre nem lesz feszesebb, ezért a beavatkozást csak azoknál célszerű végezni, ahol a bőr rugalmassága folytán teljes visszahúzódás várható. Egyéb esetekben bizonyos területeken kiegészítő műtéttel a bőr megfeszítése is javasolt Meglévő bőregyenetlenség, narancsbőr a legtöbb esetben nem fog megszűnni a zsírleszívás után.
  • tartós elszíneződés a bőrön: nagyon ritkán a zsírleszíváson átesett páciensek beszámolnak arról, hogy a leszívott terület bőrén a bevérzés okozta elszíneződés még néhány hónap elteltével sem tűnik el teljesen. Ezekben az esetekben is csak nagyon halvány a színeltérés, és általában további néhány hónap elteltével teljesen megszűnik.

Hasznos tanácsok zsírleszívás után:

  • jegelés: a bevérzett területen naponta 5-7 alkalommal 15-20 percig lefagyasztott tejeszacskóval végezzük (fontos: használat előtt kézzel morzsoljuk össze a tejeszacskóban lévő jeget, majd kispárnahuzatba vagy törülközőbe csavarjuk)
  • alsó végtagon (lábszár, boka) jelentkező duzzanat esetén: a szorítónadrágot le kell venni, hanyattfeküdni és a lábat magasra emelni (pl. falnak támasztani) 20-25 percig, majd vissza kell venni a nadrágot
  • zuhanyozás: 20-25 percre le lehet venni a szorítónadrágot, a seben lévő ragasztócsíkot viszont nem szabad lehúzni
  • bőregyenetlenség esetén: speciális vákuumos masszírozó készüléket lehet alkalmazni, a zsírleszívás után néhány héttel el lehet kezdeni.